Ochota na:

niedziela, 15 stycznia 2012

byle do lutego ! & Viva España

Nadszedł ciężki czas, czas sesji ... pierwsza zerówka już w sobotę!
szczęście w nieszczęściu wszystkie egzaminy mam w jednym tygodniu, więc już w lutym będzie po całym tym stresie :)

Na szczęście nie zapomniałam o gotowaniu! i mam dla Was dziś przepis na pyszną hiszpańską tortille!
pewnie niektórzy już wiedzą, że tortilla ma wiele znaczeń, zależy do jakiego kraju się udamy:
  • w kuchni hiszpańskiej jest zwana jako tortilla de patatas lub po prostu tortilla española  i jest to rodzaj grubego omletu 

  • w kuchni meksykańskiej jest to rodzaj placka z mąki kukurydzanej lub pszennej(ta opcja jest chyba bardziej nam znana) 



Tortilla de patatas

przepis pochodzi z książki Magdy Gessler "Kocham gotować" i jest bardzo prosty i szybki do wykonania, potrzebujemy:
  1. 8 jajek
  2. 1 kg ziemniaków( ja dałam nieco mniej) 
  3. cebula 
  4. 100 ml oliwy z oliwek 
  5. czosnek 
  6. sol, pieprz, papryka ... co kto lubi !

Na początku obieramy i kroimy ziemniaki w nierówne kawałki, dusimy je z cebulą na oliwie, aż do momentu kiedy będą miękkie, po czym odsączamy i odstawiamy na bok(można je też po prostu ugotować i potem dodać podsmażoną cebulę, ale to nie to samo:)) .



Teraz zabieramy się za jajka! rozbijamy je, dodajemy posiekany/wyciśnięty czosnek, doprawiamy i na koniec, wrzucamy ziemniaki. Całą masę wlewamy na nagrzaną patelnię (z dodatkiem odrobiny oliwy) i smażymy na "średnim ogniu". Kiedy brzegi tortilli będą odstawać od patelni obracamy ją ostrożnie na drugą stronę i podsmażamy jeszcze chwilę( jest to czas najbardziej niepewny bo nasz omlet może ulec złamaniu !!!)
Przekładamy na talerz, posypujemy  suszoną pietruszką i  podajemy ją z ketchupem, musztardą z czym chcemy, pełna dowolność ! 



¡ QUE APROVECHE! 
SMACZNEGO !

1 komentarz: